Pasta Bolognese är en köttbaserad sås som har sitt ursprung i staden Bologna som ligger i Norra Italien. En riktig bolognese sås innehåller alltid buljong för att stimulera aptiten, morot och selleri är även det ett måste om man är ute efter den äkta smaken av en pasta bolognese sås. Originalet i Italien innehåller oftast en liten mängd tomatpure eller tomater, utöver det är det en massa andra ingredienser som ger den dess speciella smak samt rikt med kött. Versioner man stöter på utanför Italien smakar långt ifrån originalet, detta på grund av överanvändning av tomater och en hel del andra vegetabiliska produkter.

Färskriven parmesanost är rekommenderat att ha på då det förhöjer den fantastiska smaken, helst ska pasta Bolognese serveras med ett gott vitt vin som förhöjer smaken ytterligare. Ett sött vin blir en bra kontrast i munnen. En svensk version av Pasta Bolognese är spaghetti och köttfärssås, detta är väldigt långt ifrån originalet och många blandar ihop dessa två fantastiska maträtter. Även i USA och övriga norden samt Storbritannien är spaghetti och köttfärssås väldigt populärt. Dock är det mycket som skiljer sig, en pasta bolognese innehåller knappt någon tomatsmak alls men istället grönsaker som selleri, purjolök och morötter.

Boeuf Bourguignon Recept
1,5 kg fransyska (benfri), högrev el. ytterlår av nöt 2 msk smör 2 st morötter 2 st gul lök(ar) 1,5...

admin