Recept på Coq au Vin med kyckling Recept på Coq au Vin med kyckling
Coq au Vin är en maträtt som är känd som äkta fransk husmanskost. I originalreceptet ingår ungtupp men du kan lika gärna byta ut... Recept på Coq au Vin med kyckling

Coq au Vin är en maträtt som är känd som äkta fransk husmanskost. I originalreceptet ingår ungtupp men du kan lika gärna byta ut den mot kyckling. Enligt traditionen ska man dricka vin till maten som även ingår i rätten. Till Coq au Vin ska även baguetter serveras, som är ett vitt luftigt avlångt franskt bröd. Betydelsen av namnet är på svenska Tupp i vin.

Ingredienser

  • 500 gram kycklinglårfilé eller bröstfilé
  • 100 gram rökt sidfläsk, (eller bacon)
  • En nypa salt och en nypa svartpeppar
  • 2 stycken schalottenlökar
  • 3 klyftor Vitlök, eller efter smak
  • 150 gram färska champinjoner
  • 1 purjolök
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • Smör att steka i
  • En skvätt soja
  • 5 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk maizena

Instruktioner

  1. Du börjar med att skära kycklingen i lagom stora bitar, strimlar fläsket och kryddar med salt och peppar. Du skär upp champinjonerna och grovstrimlar purjolöken, samt hackar all lök.
  2. Kycklingen ska brynas i smör och sen läggas över i en stor gryta, sen tillsätter du vin och vatten samt fond, och alla kryddor. Det ska kokas i fem minuter utan lock.
  3. Under tiden steker du fläsk, purjolök, och svamp. Det tillsätts sedan i grytan och kokar fem minuter till utan lock.
  4. Rör ut maizenan,  1 tsk i lite vatten och rör sen ner det i grytan som du låter koka upp.

Servera gärna med kokt potatis eller potatismos.
Detta är en maträtt som passar stora som små, alla kan lära sig att älska det franska köket och det är en sån kreativitet som du även kan ta vara på i annan mat du lagar. Smaklig måltid och glöm inte att njuta av din Coq au Vin.

 

pink-cloud