Recept på klassisk Fransk Lökpaj
Fransk LökpajFranska KöketKöttLökpajPaj september 24, 2015 pink-cloud
Är du ute efter något lättlagat? Något inspirerande? Någonting som smakar underbart? Någonting som är prisvärt? Husmanskost, festmat, modernt eller klassiskt? Då kan detta vara någonting för dig. Den franska lökpajen är en alldeles egen evolution i köket med smaksensationer du inte har smakat på förut. Du kommer inte ångra dig.
Du kan servera den franska lökpajen som kanapéer, som småbitar till dina gäster vid sidan av en drink, eller i en liten större upplaga som blir en perfekt förrätt. Vitt vin och ljust öl förbättrar smaken på pajen ännu mer.
Ingredienser
Pajskalet:
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- ca 1 matsked kallt vatten
- 125 gram smör
Pajfyllning:
- 150 g bacon
- 2 vitlöksklyftor, eller efter smak
- 600 gram gul lök
- ca 2,5 msk smör
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- 1,5 dl mjölk
- en nypa salt
- 2 msk hackad persilja
- 1 tsk peppar
- 1 tsk riven muskotnöt.
Instruktioner
- Du börjar med att göra pajdegen, du för ihop mjölet, ägget, allt vatten och smöret som du snabbt arbetar ihop till en deg och har i kylen i 30 minuter, minst.
- Du skalar löken och finhackar den i tunna skivor, hacka även vitlöken och strimla allt bacon. Stek ovannämnda ingredienser tillsammans med lite smör på låg värme i minst en halvtimme, löken ska bli gyllene men inte bränd.Detta är viktigt eftersom den brända löken kan förstöra smaken.
- Sen sätter du ugnen på 160 grader och kavlar ut pajdegen som du rullar ut i en form på ca 27 cm. Nagga botten och kläm fast degen runt kanterna. Sen lägger du aluminiumfolie över degen och förgräddar degen i ca 30 minuter med aluminiumfoliet på.
- Medan den franska lökpajen är i ugnen blandar du lökblandningen med övriga ingredienser för att skapa fyllningen, efteråt ska fyllningen ner i pajskalet och gräddas i nedre delen av ugnen i minst en timme. Förbered dig på en smakexplosion och se för guds skull till att njuta av din franska lökpaj.